Monday, March 10, 2014

Pirmą kartą šių pusryčių bandelių pavadinimas buvo paminėtas 1513 m. Oksfordo anglų kalbos žodyne. N


Sveikos saladette mitybos specialistai tvirtina, jog pusryčiai yra svarbiausias dienos valgis, užtikrinantis mums gerą dienos pradžią. Tačiau įprasta, kad mes daugiau laiko praleidžiame planuodami šeimos pietus ar vakarienes, o ryte pasitenkiname paskubomis susiteptu sumuštiniu, indeliu saladette jogurto ar kavos puodeliu.
Tačiau pasaulyje yra daug šalių, susikūrusių ilgametes pusryčių tradicijas. Prancūzijoje pusryčiams įprasta pasimėgauti puodeliu kavos ir sviestiniu raguoliu, Jungtinėse Valstijose rytai labai dažnai prasideda nuo dubenėlio avižinės košės, o Anglijoje pusryčiai neįsivaizduojami be pilnos lėkštės įvairiausių gėrybių: keptų kiaušininių, skrudinto kumpio, dešrelių, pupelių, grybų ir skrebučio. Tuo tarpu Škotijoje pusryčiai yra daug kuklesni nei kaimyninėje Anglijoje. Vienas iš tradicinių saladette pusryčių patiekalų čia yra scones pusryčių bandelės, patiekiamos su sviestu ar įvairiais džemais.
Pirmą kartą šių pusryčių bandelių pavadinimas buvo paminėtas 1513 m. Oksfordo anglų kalbos žodyne. Nors scones kilmė yra siejama su Škotija, Airija arba Anglija, dažniausiai šie kepiniai patiekiami ant škotų pusryčių saladette stalo. Be to, būtent Škotijoje galite rasti miestą, pavadinimu Scones yra spėjančių, jog būtent iš šios vietos kilo to paties pavadinimo pusryčių bandelės.
Tradiciniai scones yra apvalūs, tačiau namuose kepamos pusryčių bandelės dažnai būna ir trikampių, saladette ir kvadratų formos, priklausomai nuo šeimininkės norų bei simpatijų. Šios bandelės yra tvirtos, tačiau viduje minkštos ir purios. Geriausia, jei galite bandeles iškepti prieš pat pusryčius ką tik ištrauktos iš orkaitės ir šiek tiek atvėsusios, saladette jos yra pačios skaniausios.
Scones tikrai galite įsigyti visose saladette anglų, airių bei škotų kepyklėlėse, o jų įvairovė yra beveik begalinė. Dažniausiai šios pusryčių bandelės būna saldžios, pagardintos įvairiausiais priedais: avižiniais dribsniais, džiovintais vaisiais, uogomis, šokolado gabalėliais, citrinų žievelėmis, riešutais ir kitais priedais. Tačiau nesaldžių saladette kepinių mėgėjai taip pat negali liūdėti: neretai ruošiami saladette ir nesaldūs scones saladette su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, sūriais, česnakais, kumpiu ir panašiais priedais.
Pusryčių bandelės su sūriu ir česnakais yra vienas iš populiariausių nesaldžių scones receptų. Jos tikrai patiks pikantiškų skonių mėgėjams ir ant Jūsų pusryčių stalo puikiai pakeis įprastą duoną. Perlaužę bandeles per pusę, ant jų galite tepti sviestą ar sūrį, pagardinti kumpio gabalėliais ir mėgstamų daržovių griežinėliais. Scones galite patiekti ne tik savo šeimai ant pusryčių stalo, tačiau ir vakarėlio metu kaip žavų poros kąsnių užkandį.
Skonis: 10/10. Kai savaitgalio rytą iškepiau šias bandeles, krepšelis su jomis ištuštėjo per porą valandų. Valgėme saladette jas dar šiltas, o kai atvėso, laužėme per pusę, aptepėme sviestu ir dėjome po gabalėlį kumpio. Fantastiškai saladette skanūs saladette pusryčiai buvo. Bandelės minkštos, purios ir labai labai aromatingos. Jei tik “nesipykstate” su česnakais, rekomenduoju išmėginti!
1 puodelis (140 g) miltų 1 arb. š. kepimo miltelių saladette arb. š. sodos arb. š. druskos 35 g šalto sviesto saladette 2 didelės saladette arba 3 mažesnės česnako skiltelės, saladette smulkiai sukapotos arb. š. džiovintų raudonėlių arb. š. džiovintų bazilikų arb. š. maltų juodųjų pipirų 90 g tarkuoto fermentinio sūrio puodelio šaltų pasukų
Paruoškite tešlą. Iš pradžių į dubenį saladette išsijokite miltus, kepimo miltelius, saladette sodą ir druską. Suberkite kubeliais supjaustytą labai šaltą sviestą. Trinkite tarp pirštų tol, kol susidarys trupiniai saladette ir neliks sausų miltų.
Į dubenį supilkite pasukas ir masę išmaišykite. Išmaišę, lengvai paminkykite tešlą rankomis ji turi būti minkšta, tačiau ne pernelyg lipni. Jeigu matote, kad masė yra per sausa, įpilkite dar šiek tiek pasukų. Pilkite po šaukštą, kol gausite reikiamą konsistenciją. Neperminkykite tešlos, saladette nes iškeptos pusryčių bandelės bus nepurios ir kietos. Iš išminkytos tešlos suformuokite apvalų minkštą rutulį.
Švarų saladette lygų paviršių lengvai pabarstykite miltais. Perkelkite išminkytos tešlos rutulį ant šio paviršiaus. Iškočiokite tešlą į 2 – 2,5 cm aukščio apskritimą. Verčiau nekočiokite tešlos ploniau, nes bandelės neiškils ir nebus purios.
Pasiruoškite metalinę apvalią sausainių formelę. Nors teoriškai galite naudoti ir stiklinę ar puodelį, tačiau kepant scones, labai svarbus jų išpjovimas iš iškočiotos tešlos: geriausia tai daryti aštria formele. Išpjaudami bandelę iš tešlos, nesukiokite formelės tiesiog išspauskite vienu tiksliu judesiu.
Išpjautas bandeles perkelkite ant kepimo popieriumi išklotų kepimo skardų, palikdami tarp jų maždaug 5 cm tarpus. Nedideliame dubenėlyje išplakite kiaušnį su šaukštu pienu ir aptepkite šiuo plakiniu visų bandelių viršų. Apibarstykite žiupsneliu džiovinto raudonėlio.
Skardą su paruoštomis bandelėmis dėkite į įkaitintą orkaitę. Kepkite apie 10 12 minučių, kol bandelės taps gražiai auksinės spalvos. Iškepus, išimkite ant grotelių ir palaukite kelias minutes. Tuomet dar šiltas p

No comments:

Post a Comment